Crinii africani (Agapanthus Africanus)



Este o planta robusta si usor de ingrijit, deosebit de eleganta care poate deveni cu usurinta vedeta terasei voastre. Culoare : diverse nuante de albastru, violet, dar ii gasiti si in varianta alb pur. In timpul lunilor de vara, pe tulpini inalte apar inflorescente sferice impozante.


Forma: planta creste ca tufa, are frunze lunguiete. Radacinile, sub forma de rizomi, sunt foarte puternice, invazive, iar in momentul in care planta se dezvolta, pot sparge ghiveciul. Inflorescentele sferice sunt formate din flori individuale in forma de palnie, se formeaza pe tulpini inalte si fara frunze.


Ingrijire: Crinii africani prefera un loc in plin soare. Plantati crinii in recipiente mari, care sa permita dezvoltarea rizomilor, cu cat ghiveciul este mai plin de radacini, cu atat planta va produce mai multe flori. Va trebui mutata in alt ghiveci, destul de rar, la cativa ani, cand rizomii au umplut tot vasul, iar numarul de inflorescente incepe sa scada. Planta are nevoie in mod regulat de apa si de ingrasamant, mai ales in sezonul de crestere dar nu suporta umezeala statuta, asa ca asigurati-va ca ghiveciul asigura un drenaj foarte bun.



Iernare: Plantele vor ierna in incaperi ferite de inghet, de preferat la 3-12 grade Celsius. Vor face boboci numai daca stau in timpul iernii la racoare, creandu-se astfel sezoane. Daca iarna stau intr-un loc luminos, isi vor pastra frunzele si vor inflori mult mai devreme, in timp ce plantele care ierneaza la intuneric isi vor pierde frunzele si vor inflori abia in august. Pe durata iernii plantele vor fi udate minim.

No comments: