Plantarea copacilor

Momentul ideal pentru a planta copaci sau arbusti este toamna tarziu, dupa caderea frunzelor, cand plantele intra in repaos sau primavara, dupa ce s-au deschis. Puteti gasi plante cu radacini goale, acoperite de pamant sau in recipiente. Este foarte important ca pomii cu radacini goale sa fie plantati cat mai repede in locul pe care l-ati ales in gradina.

Pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos, manipulati cu grija a copaceii/arbustii in timpul plantarii pentru a evita ranirea lor si pregatiti corespunzator locul de pentru a incuraja dezvoltarea rapida a radacinilor.

Sapati o groapa suficient de mare incat sa permita radacinilor sa se raspandeasca nestanjenite - diametrul gropii trebuie sa fie cel putin dublu fata de circumferinta radacinilor copacului. Afanati fundul gropii si adaugati cateva lopeti de pamant de gradina amestecat cu compost.

Taiati radacinile care s-au rupt sau s-au indoit in timpul manipularii si scurtati radacinile groase care sunt prea lungi. Cele mai sensibile si cele mai importante pentru planta sunt radacinile subtiri. Afanati usor radacinile si asezati copacul in groapa pe care ati sapat-o. Raspanditi radacinile in toate directiile pentru a echilibra planta. Nu plantati prea adanc si asigurati-va ca linia pana la care a fost in pamant initial va ramane deasupra suprafetei gropii. De asemenea, locul de altoire trebuie sa se afle la 10-15 cm deasupra solului.

Incepeti sa puneti pamant peste radacini, asigurandu-va ca planta este dreapta si la adancimea corespunzatoare. Maruntit pamantul cu care acoperiti groapa pentru a acoperi omogen radacinile si imbogatiti-l cu compost. La sfarsit, batatoriti bine in jurul radacinilor.

Udati abundent cu un jet usor care va permite pamantului sa se aseze mai bine in jurul radacinilor. In urmatoarele saptamani, pana cand copacul va prinde radacini, udati-l cu regularitate. Nu se recomanda fertilizarea in momentul plantarii si nici in perioada imediat urmatoare.

No comments: