Brandusele

Exista doua soiuri distincte de branduse: brandusa de primavara (Crocus heuffelianus) care infloreste primavara si brandusa de toamna (Colchium autumnale) care infloreste toamna.



Brandusa de primavara (photo by © http://www.alindobrin.ro/)


Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) este o planta ierbacee, perena, are un bulbo-tubercul acoperit de tunici externe de culoare bruna inchisa si de o tunica interna de culoare castanie-roscata prelungita intr-un gat lung din care toamna ies una sau mai multe flori de culoare liliachie. Frunzele apar cate 3-4 primavara. Infloreste in septembrie si fructifica anul urmator. Fructul este o capsula voluminoasa ce contine seminte brun-negricioase, sferice si rugoase.


Brandusa de toamna (photo by Martinette)

Toate partile plantei contin o toxina care are efect după doua pana la sase ore, simptomele de intoxicatie se manifesta la inceput prin senzatie arsuri la nivelul gurii; urmeaza probleme de deglutitie, voma si diaree cu sange, iar la copii chiar paralizia centrului respirator si moarte.

Toxicitatea brandusei de toamana este bine cunoscuta inca din Grecia antica; In secolul al V-lea medicii bizantini au descoperit ca planta poate fi folosita in tratarea reumatismului si artritei, iar arabii au inceput s-o foloseasca pentru tratarea gutei. Planta contine un alcaloid foarte folositor denumit colchicina care are propietati anticancerigene si este folosit in tratarea gutei.

Raspandirea: creste pe pasunile umede din zonele de deal si munte.